Skip links

Starten met een racefiets

Blog voor Beginners

Je eerste racefiets kopen

Wat lees je in dit artikel:

  • Waar moet je op letten qua maatgeving?
  • Welke prijsklasses zijn er?
  • Waar kan ik het beste zoeken naar het aanbod?
  • Kan ik mij hierover laten adviseren?

Inleiding

Je hebt kennis gemaakt met wielrennen of triathlon. Nu maak je de volgende stap door een racefiets of triathlonfiets te kopen. Je wilt meer weten over welke fiets het beste bij jou past, waar je op moet letten en wat waar voor je geld is.

In deze blog lees je meer over de aankoop van je eerste fiets. We doen dat in 4 vragen. Het is een beknopte weergave, zodat je een eerste beeld hebt. 

#1 Welke fiets past bij mij?

Een fiets moet optimaal passen bij je lichaam. Daarom starten wij altijd met het meten en testen van je lichaam om erachter te komen wat jouw fietsprofiel is. Daarnaast is het belangrijk te weten welke ambitie je met fietsen nastreeft, welke doelen je jezelf stelt en wat je voorkeuren zijn. Dit alles bij elkaar noemen dit jouw Bike DNA. Hiervan krijg je een rapport, waarmee je zelf op zoek kunt gaan naar je nieuwe fiets.

#2 Waar moet ik bij de aanschaf op letten?

De keuze is reuze! Naast het feit dat er heel veel fietsmerken in Nederland beschikbaar zijn én via het web ook in het buitenland gezocht kan worden, is het verstandig om te letten op de volgende zaken:

Framemateriaal

We kennen 4 verschillende materialen, waarmee vrijwel alle racefietsen en tijdrit-/triathlonfietsen worden gefabriceerd: carbon, aluminium, staal en titanium. Elk van deze materialen heeft haar eigen specifieke eigenschappen en dus ook voor- en nadelen. In de budgetmarkt (tot circa € 2.000) is aluminium het meest gebruikt, eventueel gecombineerd met carbon onderdelen zoals de voorvork. In de midpriced en high end markt (vanaf € 2.000 tot € 15.000) heeft carbon de hoofdrol. Staal en titanium zijn materialen die door een klein aantal aanbieders worden gemaakt. Vaak vinden deze fietsen hun weg naar een groep van liefhebbers.

Groepset

Alle draaiende onderdelen en remmen behoren tot de groepset. De belangrijkste aanbieders van groepsets zijn Shimano, Campagnolo en SRAM. Deze aanbieders kennen een omvangrijke range van groepsets met verschillende kwaliteit. Een hogere kwaliteit groepset vertaalt zich in een langere duurzaamheid en een lager gewicht. Een langere duurzaamheid betekent dat je de onderdelen minder vaak hoeft te vervangen in verband met slijtage. Ook zijn de top groepsets vaak te verkrijgen met electronisch schakelen.

Wielen

De wielen bepalen voor een groot deel het comfort van de fiets en de (aerodynamische) snelheid, afhankelijk van waar je voor gaat. Verkrijgbaar zijn carbon wielen, aluminium wielen of deels carbon/deels aluminium wielen. Carbon wielen behoren tot de duurste keuze, aluminium wielen vaak tot de goedkopere. Wat bij je keuze voor een wielset ook nog een rol kan spelen, is je voorkeur voor een disc-rem of velgrem. Tenslotte is de keuze nog afhankelijk van je ambitie en doelen als fietser.

Overige componenten

De overige componenten bestaan uit het stuur, de stuurpen, het zadel en eventueel de pedalen. Elk van deze componenten heeft weer zijn eigen kwaliteit. Ook hierbij geldt dat des te duurder de fiets, des te beter deze componenten zijn in termen van duurzaamheid, comfort en gewicht.

#3 Nieuw of tweedehands kopen?

Als je bijvoorbeeld een tweedehands fiets wilt kopen, dan is het verstandig om te kijken naar de slijtage, gebruikssporen (is er bijvoorbeeld mee gevallen) en de staat van het onderhoud. We kennen helaas geen Nationale Auto Pas voor de fiets, dus is het moeilijk controleren hoe intensief en frequent een fiets is gebruikt. Een fiets kopen bij een fietsenzaak biedt veelal meer garantie dan (online) kopen van een particulier. Pas op: vooral op Marktplaats zijn veel oplichters actief. Maak bij aankoop altijd gebruik van de betaalmogelijkheden van Marktplaats zelf!

#4 Waar kan ik het beste mijn fiets kopen?

Er zijn veel mogelijkheden om een fiets te kopen. Dat is volledig afhankelijk van je Bike DNA en je voorkeuren. Wij hanteren de volgende indeling.

Budget (tot € 2.000)

Wil je je budget beperkt houden, dan kan je via verschillende online platforms zoals Marktplaats en Facebook in contact komen met particuliere eigenaren of fietsenwinkels die een tweedehands (occassion) aanbieden. Deze tweedehands kunnen midpriced of zelfs high end fietsen zijn, maar al ouder zijn qua leeftijd. Sommige online winkels en ook grotere fietsenwinkels kennen in de budgetmarkt ook aanbod van nieuwe fietsen. Dit betreft dan vaak aluminium of carbon fietsen met een relatief mindere kwaliteit groepsset, wielen en componenten.

Midpriced (€ 2.000 tot € 5.000)

In deze prijsklasse worden veelal nieuwe racefietsen verkocht, op basis van een carbon frameset. Elk gerenommeerd merk heeft een aanbod in deze prijsklasse en verkoopt via online (bijvoorbeeld Canyon), via grote wielerzaken (Mantel, 12GoBiking), lokale fietsenwinkels en gespecialiseerde aanbieders. Ook in deze markt geldt dat naarmate de racefiets duurder wordt, de kwaliteit van het frame, groepset, wielen en componenten toeneemt.

High end (vanaf € 5.000)

In deze prijsklasse vind je zowel de gerenommeerde merken als gespecialiseerde aanbieders van kleinere merken en design merken. De verkoop verloopt vrijwel altijd via (gespecialiseerde) wielerzaken of bike boutiques zoals Emergo. De keuze met betrekking tot merk, groepsset, wielen, etc. is heel groot. Aansluiting tussen Bike DNA, Bikefitting en finetuning tot op detailniveau is zeer belangrijk. Naast persoonlijke keuzes zoals customizing qua kleuren en (special) design. Dit is ook de markt waarin frames specifiek op maat en geometrie worden gebouwd, een service die Emergo ook aanbiedt.

Persoonlijke keuzes

Zoals je leest is de keuze reuze. Als je goed op de hoogte bent van de kwaliteitsverschillen, dan zal je je weg makkelijk vinden om een fiets te kopen. Ben je hier minder bekend mee, dan is het verstandig om je hierin goed te laten adviseren en begeleiden. Wij helpen je graag op weg met een racefiets of tijdrit-/triathlonfiets die past binnen je persoonlijke keuzes en budget.